USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

1. Mistä voin ostaa Saimaan Tuoreen tuotteita?

Saimaan Tuoreen kalaa saa hyvin varustelluista S- ja K-ryhmän ruokakaupoista ympäri Suomen.

2. Missä ja millaisissa oloissa Saimaan Tuoreen kalat kasvavat?

Saimaan Tuoreen kiertovesikasvattamo sijaitsee Pohjois-Savossa Varkaudessa. Saimaan Tuoreen kalat kasvavat virtaavassa vedessä kiertovesilaitoksessa. Kasvatus tapahtuu katon alla hallissa tarkasti optimoidussa ympäristössä. Vesi otetaan Saimaasta ja vaikka se on jo valmiiksi puhdasta, sitä puhdistetaan jatkuvasti. Vesi suodatetaan, biofiltteröidään, desinfioidaan sekä hapetetaan. Puhdistuksen ansiosta kalat ovat terveitä ja kalankasvatuksesta aiheutuu mahdollisimman pieniä haittoja ympäristölle. Puhdas vesi takaa puhtaan ja terveellisen kalan.

3. Onko kiertovesikasvattamosta ympäristöhaittoja Saimaan vesistölle?

Saimaan Tuoreen tuotannossa käytettävä kiertovesikasvatus on ympäristöystävällisin kalankasvatusmenetelmä. Kiertovesikasvatuksen ympäristöystävällisyys perustuu pieneen vedenkäyttöön ja tehokkaisiin vedenpuhdistusjärjestelmiin, jotka mahdollistavat ravinteiden tehokkaan talteenoton ennen kuin vesi johdetaan takaisin vesistöön. Saimaan Tuoreen kasvattamossa käytetään 99 prosenttia vähemmän vettä kuin perinteisessä kasvattamossa. Varkauden laitoksella tarvitaan siis yhden kalakilon kasvattamiseksi vain 500 litraa vettä, siinä missä perinteisessä kalankasvattamossa vastaava määrä on noin 50 000 litraa. Erityisesti fosforin saamme tehokkaasti talteen jo omilla puhdistusjärjestelmillämme. Sen jälkeen poistovetemme puhdistetaan vielä Stora Enson puhdistamolla. Tai oikeastaan voisi sanoa, että poistovesi hyödynnetään puhdistamolla, sillä kalojen erittämä typpi tehostaa puhdistamon toimintaa.

4. Mitä Saimaan Tuoreen kalat syövät?

Kalojen ruokinnassa käytetään varta vasten Saimaan Tuoreen kirjolohien kasvatukseen suunniteltua rehua. Rehujemme korkea omega 3 -pitoisuus on peräisin merellisistä levistä. Levät ovat ympäristöystävällinen ja puhdas tapa parantaa rehun ravitsemuksellista laatua. Muita kala- ja kasviperäisiä aineita ovat mm. kalajauho, kalaöljy, vehnä, krillijauho, vitamiinit ja kivennäisaineet. Ruokinnalla on suuri merkitys paitsi kalojen hyvinvointiin myös kalan lihan ravitsemukselliseen sisältöön ja makuun.

5. Sisältääkö Saimaan Tuoreen kaloille syötettävä rehu geenimuunneltua soijaa?

Saimaan Tuoreen kalojen rehussa ei ole geenimuunneltuja ainesosia.

6. Sisältääkö Saimaan Tuoreen rehu ympäristömyrkkyjä?

Saimaan Tuoreen kalojen rehussa ei ole rasvaliukoisia torjunta-aineita tai muita ympäristömyrkkyjä.

7. Annetaanko Saimaan Tuoreen kaloille antibiootteja?

Kaikki Suomessa myytävät elintarvikkeet, myös kirjolohet ovat antibiootittomia. Suomen eläinsuojelulain mukaan sairastuneet eläimet on kuitenkin hoidettava ja sitä lakia Saimaan Tuore noudattaa. Kiertovesikasvatuksessa antibioottien käyttö on hyvin harvinaista, koska optimaaliset olosuhteet vähentävät kalatautien määrää merkittävästi. Jos antibiootteja joudutaan käyttämään, se tapahtuu siinä vaiheessa, kun kalat ovat alle viiden gramman painoisia.

8. Kuinka puhtaita Saimaan Tuoreen kalat ovat?

Kalojen kasvun ja terveyden kannalta tärkeintä on puhdas ja hapekas, virtaava vesi. Kiertovesikasvatuksessa vettä puhdistetaan ja tarkkaillaan jatkuvasti. Vaikka Saimaan Tuoreen kalat kasvavat makeassa vedessä, niitä voi aivan huolettomasti syödä raakanakin. Vaikka sushina. Niissä ei ole loisia eikä mitään muutakaan sellaista, minkä takia ne pitäisi kypsentää. Puhdas vesi takaa puhtaan kalan

9. Onko Saimaan Tuoreen fileet helppo valmistaa?

Saimaan Tuoreen kirjolohet ovat terveellistä pikaruokaa. Annoskokoisina myytävät fileet ovat mahdollisimman ruodottomia ja niiden valmistusaika lasketaan minuuteissa.

10. Minkä hintaisia Saimaan Tuoreen tuotteet ovat?

Hinta vaihtelee kaupoittain. Mutta koska Saimaan Tuoreen apajat ovat tasaiset ympäri vuoden, hinta vaihtelee vähemmän kuin luonnonkalassa tai luonnonvesissä kasvatetuissa kaloissa. Yksittäisen annosfileen hinta on 3,95–4,60 euroa.

11. Mistä Saimaan Tuoreen nimi tulee?

Kalan alkuperästä ja tuoreudesta.

12. Miten Saimaan Tuoreen tuotteita pitää säilyttää?

Kylmässä, maksimissaan + 3 asteessa.

13. Miten kauan tuote säilyy jääkaapissa?

Tuote säilyy jääkaapissa viimeiseen käyttöpäivään saakka.

14. Miten puhdasta Saimaan Tuoreen kala on?

Puhdas vesi takaa puhtaan kalan. Käytämme kiertovesilaitoksessa jo valmiiksi puhdasta Saimaan vettä. Vedestä puhdistetaan kaikki yli 0,02 millimetrin kokoiset kiinteät ainesosat, myös mahdolliset muovipartikkelit, jo ennen kun vesi otetaan laitokseen. Laitoksessa vesi kiertää puhdistusjärjestelmän läpi kaksi kertaa tunnissa. Myös tämä vedenpuhdistusjärjestelmä poistaa vedestä tehokkaasti pienhiukkasia.

15. Miksi kasvattaa kirjolohta kiertovesitekniikalla?

Kotimaisen kirjolohen kysyntä on kasvanut, mutta samalla tuotanto on puolittunut huippuvuosista. Syynä on tiukka ympäristölupajärjestelmä, joka säätelee missä ja miten kalaa voidaan kasvattaa vesistöjen tilaa vaarantamatta. Lisäksi Suomen ilmasto asettaa omat rajoitteensa. Meidän vastauksemme haasteisiin on kiertovesikasvatus, joka säästää vettä ja vähentää vesistöihin päätyviä ravinteita. Apajat ovat aina varmat ja tasaiset, satoi tai paistoi.

16. Miksi kasvattaa kalaa, kun Suomen järvet ovat sitä pullollaan?

Lähdimme kasvattamaan kalaa kiertovesitekniikalla siksi, että kalavedet pysyisivät jatkossakin puhtaana ja villiä kalaa tarttuisi myös jatkossa ihmisten pyydyksiin. Kalankasvatusta tarvitaan myös siksi, että kalastajia on vähän ja luonnonvesistä pyydetyn kalan määrä ei riitä kalamarkkinoiden tarpeisiin.

17. Minkä kokoisia Saimaan Tuoreen fileet ovat?

Saimaan Tuoreen kirjolohta myydään yhden ja kahden fileen paketeissa. Yhden annosfileen paketti on juuri sopivan kokoinen yhdelle aikuiselle, tuplafileestä syö kaksi aikuista tai aikuinen ja kaksi lasta. Sekin on tuumittu juttu, että file mahtuu näppärästi yleisimmille 26 sentin paistinpannuille. Annoskokoisena myytävä kala vähentää ruokahävikkiä, mutta se on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko.

18. Miten Saimaan Tuore eroaa norjalaisesta lohesta?

Toisin kuin norjalaiset lohet, Saimaan Tuoreen kirjolohet ovat sataprosenttisesti jäljitettäviä. Saimaan Tuoreen kalat kasvatetaan Suomessa ja niiden alkuperä ja kasvuolosuhteet tunnetaan tarkasti. Kasvatus tapahtuu Varkaudessa sijaitsevassa kiertovesilaitoksessa Saimaan vedessä, jota puhdistetaan jatkuvasti. Kasvatusmenetelmä takaa tasaisen saatavuuden, laadun ja hinnan ympäri vuoden. Saimaan tuoreen kirjolohet myydään annoskokoisina fileinä, joka paitsi vähentää ruokahävikkiä, on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko.

19. Miten Saimaan Tuore eroaa muusta kotimaisesta kirjolohesta?

Suurin osa Suomessa myytävästä kirjolohesta on kasvatettu perinteisin menetelmin luonnonvesissä tai ulkona olevissa altaissa. Saimaan Tuoreen kalat kasvatetaan kiertovesimenetelmällä sisätiloissa, jossa vettä puhdistetaan koko ajan. Näin kasvuolosuhteet ovat tasaiset eivätkä sesongit vaikuta kalan saatavuuteen, laatuun tai hintaan. Saimaan Tuoreen kiertovesimenetelmällä kasvatetun kirjolohen liha on niin puhdasta, että sitä voi syödä huoletta vaikka sushina.