fbpx

 

 

 

 

 

USEIN KYSYTYT KYSYMYKSET

1. Mistä voin ostaa Saimaan Tuoreen tuotteita?

Saimaan Tuoreen kalaa saa hyvin varustelluista S- ja K-ryhmän ruokakaupoista sekä Lidleistä ympäri Suomen.

2. Missä ja millaisissa oloissa Saimaan Tuoreen kalat kasvavat?

Saimaan Tuoreen kiertovesikasvattamo sijaitsee Pohjois-Savossa Varkaudessa. Saimaan Tuoreen kalat kasvavat virtaavassa vedessä kiertovesilaitoksessa. Kasvatus tapahtuu katon alla hallissa tarkasti optimoidussa ympäristössä. Vesi otetaan Saimaasta ja vaikka se on jo valmiiksi puhdasta, sitä puhdistetaan jatkuvasti. Vesi suodatetaan, biofiltteröidään, desinfioidaan sekä hapetetaan. Puhdistuksen ansiosta kalat ovat terveitä ja kalankasvatuksesta aiheutuu mahdollisimman pieniä haittoja ympäristölle. Puhdas vesi takaa puhtaan ja terveellisen kalan.

3. Onko kiertovesikasvattamosta ympäristöhaittoja Saimaan vesistölle?

Saimaan Tuoreen tuotannossa käytettävä kiertovesikasvatus on ympäristöystävällisin kalankasvatusmenetelmä. Kiertovesikasvatuksen ympäristöystävällisyys perustuu pieneen vedenkäyttöön ja tehokkaisiin vedenpuhdistusjärjestelmiin, jotka mahdollistavat ravinteiden tehokkaan talteenoton ennen kuin vesi johdetaan takaisin vesistöön. Saimaan Tuoreen kasvattamossa käytetään 99 prosenttia vähemmän vettä kuin perinteisessä kasvattamossa. Varkauden laitoksella tarvitaan siis yhden kalakilon kasvattamiseksi vain 500 litraa vettä, siinä missä perinteisessä kalankasvattamossa vastaava määrä on noin 50 000 litraa. Erityisesti fosforin saamme tehokkaasti talteen jo omilla puhdistusjärjestelmillämme. Sen jälkeen poistovetemme puhdistetaan vielä Stora Enson puhdistamolla. Tai oikeastaan voisi sanoa, että poistovesi hyödynnetään puhdistamolla, sillä kalojen erittämä typpi tehostaa puhdistamon toimintaa.

4. Mitä Saimaan Tuoreen kalat syövät?

Kalojen ruokinnassa käytetään varta vasten Saimaan Tuoreen kirjolohien kasvatukseen suunniteltua rehua. Rehujemme korkea omega 3 -pitoisuus on peräisin merellisistä levistä. Levät ovat ympäristöystävällinen ja puhdas tapa parantaa rehun ravitsemuksellista laatua. Muita kala- ja kasviperäisiä aineita ovat mm. kalajauho, kalaöljy, vehnä, krillijauho, vitamiinit ja kivennäisaineet. Vehnää tarvitaan lähinnä hyvän teknisen laadun saavuttamiseksi, jotta kalanrehupelletti pysyisi hyvin koossa. Vehnässä oleva tärkkelys sitoo raaka-aineet koossa pysyväksi rakeeksi. Rehutoimittajamme ostaa soijaa sitä jalostavilta tuotantotehtailta Tanskasta. Rehussa käytetään vain brasilialaista sertifioiduilla tuottajilla tuotettua gmo-vapaata soijapapua. Tällä hetkellä rehussa on käytössä soijaproteiinitiivistettä, jota rehussa on 6-8 prosenttia. Saimaan Tuore on hiljalleen korvaamassa raaka-aineita leväjauhosta saatavalla proteiinilla. Rehutoimittajamme tuotanto on laatu- ja ympäristösertifioitu. Käyttämällämme rehulla on ASC-sertifiointi, joka nimenomaan varmistaa, että raaka-aineet ovat kestävästi tuotettuja ja kalastettuja. Ruokinnalla on suuri merkitys paitsi kalojen hyvinvointiin myös kalan lihan ravitsemukselliseen sisältöön ja makuun.

5. Sisältääkö Saimaan Tuoreen kaloille syötettävä rehu geenimuunneltua soijaa?

Saimaan Tuoreen kalojen rehussa ei ole geenimuunneltuja ainesosia.

6. Sisältääkö Saimaan Tuoreen rehu ympäristömyrkkyjä?

Saimaan Tuoreen kalojen rehussa ei ole rasvaliukoisia torjunta-aineita tai muita ympäristömyrkkyjä.

7. Annetaanko Saimaan Tuoreen kaloille antibiootteja?

Kaikki Suomessa myytävät elintarvikkeet, myös kirjolohet ovat antibiootittomia. Antibioottien käyttö kalankasvatuksessa on ylipäänsä nykyään todella harvinaista ja lääkkeiden käyttöä valvotaan. Kukaan ei käytä antibiootteja ennaltaehkäisevästi. Kiertovesikasvatuksessa optimaaliset olosuhteet vähentävät kalatautien määrää merkittävästi, eikä Saimaan Tuoreen kiertovesilaitoksissa ole tarvinnut koskaan käyttää antibiootteja. Suomen eläinsuojelulain mukaan sairastuneet eläimet on kuitenkin hoidettava ja sitä lakia Saimaan Tuore noudattaa. Jos antibiootteja joudutaan käyttämään, se tapahtuu siinä vaiheessa, kun kalat ovat alle viiden gramman painoisia.

8. Kuinka puhtaita Saimaan Tuoreen kalat ovat?

Kalojen kasvun ja terveyden kannalta tärkeintä on puhdas ja hapekas, virtaava vesi. Kiertovesikasvatuksessa vettä puhdistetaan ja tarkkaillaan jatkuvasti. Vaikka Saimaan Tuoreen kalat kasvavat makeassa vedessä, niitä voi aivan huolettomasti syödä raakanakin. Vaikka sushina. Niissä ei ole loisia eikä mitään muutakaan sellaista, minkä takia ne pitäisi kypsentää. Puhdas vesi takaa puhtaan kalan.

9. Onko Saimaan Tuoreen fileet helppo valmistaa?

Saimaan Tuoreen kirjolohet ovat terveellistä pikaruokaa. Annoskokoisina myytävät fileet ovat mahdollisimman ruodottomia ja niiden valmistusaika lasketaan minuuteissa.

10. Minkä hintaisia Saimaan Tuoreen tuotteet ovat?

Hinta vaihtelee kaupoittain. Mutta koska Saimaan Tuoreen apajat ovat tasaiset ympäri vuoden, hinta vaihtelee vähemmän kuin luonnonkalassa tai luonnonvesissä kasvatetuissa kaloissa. Yksittäisen annosfileen hinta on 3,95–4,60 euroa.

11. Mistä Saimaan Tuoreen nimi tulee?

Kalan alkuperästä ja tuoreudesta.

12. Miten Saimaan Tuoreen tuotteita pitää säilyttää?

Kylmässä, maksimissaan + 3 asteessa.

13. Miten kauan tuote säilyy jääkaapissa?

Tuote säilyy jääkaapissa viimeiseen käyttöpäivään saakka.

14. Miten puhdasta Saimaan Tuoreen kala on?

Puhdas vesi takaa puhtaan kalan. Käytämme kiertovesilaitoksessa jo valmiiksi puhdasta Saimaan vettä. Vedestä puhdistetaan kaikki yli 0,02 millimetrin kokoiset kiinteät ainesosat, myös mahdolliset muovipartikkelit, jo ennen kun vesi otetaan laitokseen. Laitoksessa vesi kiertää puhdistusjärjestelmän läpi kaksi kertaa tunnissa. Myös tämä vedenpuhdistusjärjestelmä poistaa vedestä tehokkaasti pienhiukkasia.

15. Miksi kasvattaa kirjolohta kiertovesitekniikalla?

Kotimaisen kirjolohen kysyntä on kasvanut, mutta samalla tuotanto on puolittunut huippuvuosista. Syynä on tiukka ympäristölupajärjestelmä, joka säätelee missä ja miten kalaa voidaan kasvattaa vesistöjen tilaa vaarantamatta. Lisäksi Suomen ilmasto asettaa omat rajoitteensa. Meidän vastauksemme haasteisiin on kiertovesikasvatus, joka säästää vettä ja vähentää vesistöihin päätyviä ravinteita. Apajat ovat aina varmat ja tasaiset, satoi tai paistoi.

16. Miksi kasvattaa kalaa, kun Suomen järvet ovat sitä pullollaan?

Lähdimme kasvattamaan kalaa kiertovesitekniikalla siksi, että kalavedet pysyisivät jatkossakin puhtaana ja villiä kalaa tarttuisi myös jatkossa ihmisten pyydyksiin. Kalankasvatusta tarvitaan myös siksi, että kalastajia on vähän ja luonnonvesistä pyydetyn kalan määrä ei riitä kalamarkkinoiden tarpeisiin.

17. Minkä kokoisia Saimaan Tuoreen fileet ovat?

Saimaan Tuoreen kirjolohta myydään yhden ja kahden fileen paketeissa. Yhden annosfileen paketti on juuri sopivan kokoinen yhdelle aikuiselle, tuplafileestä syö kaksi aikuista tai aikuinen ja kaksi lasta. Sekin on tuumittu juttu, että file mahtuu näppärästi yleisimmille 26 sentin paistinpannuille. Annoskokoisena myytävä kala vähentää ruokahävikkiä, mutta se on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko.

18. Miten Saimaan Tuore eroaa norjalaisesta lohesta?

Toisin kuin norjalaiset lohet, Saimaan Tuoreen kirjolohet ovat sataprosenttisesti jäljitettäviä. Saimaan Tuoreen kalat kasvatetaan Suomessa ja niiden alkuperä ja kasvuolosuhteet tunnetaan tarkasti. Kasvatus tapahtuu Varkaudessa sijaitsevassa kiertovesilaitoksessa Saimaan vedessä, jota puhdistetaan jatkuvasti. Kasvatusmenetelmä takaa tasaisen saatavuuden, laadun ja hinnan ympäri vuoden. Saimaan tuoreen kirjolohet myydään annoskokoisina fileinä, joka paitsi vähentää ruokahävikkiä, on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko.

19. Miten Saimaan Tuore eroaa muusta kotimaisesta kirjolohesta?

Suurin osa Suomessa myytävästä kirjolohesta on kasvatettu perinteisin menetelmin luonnonvesissä tai ulkona olevissa altaissa. Saimaan Tuoreen kalat kasvatetaan kiertovesimenetelmällä sisätiloissa, jossa vettä puhdistetaan koko ajan. Näin kasvuolosuhteet ovat tasaiset eivätkä sesongit vaikuta kalan saatavuuteen, laatuun tai hintaan. Saimaan Tuoreen kiertovesimenetelmällä kasvatetun kirjolohen liha on niin puhdasta, että sitä voi syödä huoletta vaikka sushina.

20. Miksi Saimaan Tuoreen kirjolohet on pakattu muoviin?

Pakkausten kanssa joudutaan aina tekemään kompromisseja. Täysin muovittomaksi emme ole pakkausta saaneet säilyvyyden kärsimättä, mutta muovin määrä on pyritty minimoimaan. Filee on pahvin päällä ja muovia on pakkauksessa vaan fileen päältä poisvedettävä pinta. Ympäristön kannalta tärkeintä on hyvä säilyvyys ja ruokahävikin minimointi. Pakkauksemme ohut muovikalvo lähtee repäisemällä helposti irti pahvialustasta, jolloin ne molemmat voi helposti kierrättää.

21. Miten nopeasti kalat päätyvät nostosta kauppoihin?

Kala kasvatetaan, käsitellään, fileoidaan ja pakataan paikan päällä Varkaudessa. Kalamme lähtevät vähittäismyyntiliikkeisiin jo teurastuspäivänä.

22. Miten kalat teurastetaan?

Ennen teurastusta kalamme ovat noin viikon verran paastolla Saimaan raikkaassa vedessä. Kalojen tainnutukseen käytämme nopeaa ja kivutonta sähkötainnutusta. Sen jälkeen kalat verestetään jäävedessä. Muista toimijoista poiketen me myös fileoimme kalat samantien.

23. Sisältävätkö Saimaan Tuoreen kirjolohet raskasmetalleja?

Ravintosuosituksissa kalalajeja neuvotaan vaihtelemaan, sillä esim. villeihin sisävesien kaloihin ja merikaloihin kertyy eri vierasaineita. Elohopea on peräisin maaperästä, mutta sitä kertyy kaloihin ravintoketjun kautta. Siksi jäämät ovat suurimpia kookkaissa petokaloissa. Saimaan tuoreen kalat kasvatetaan laatu- ja ympäristösertifioidulla rehulla, jossa vierasainepitoisuudet ovat valvotusti erittäin alhaisia. Viljellyn kirjolohen elohopeapitoisuudet ovat tutkitusti erittäin alhaisia. Sekin on hyvä huomioida, että Saimaan tuoreen annosfileet valmistetaan nuorista kaloista. Tällöin myös vierasainekertymät ovat aina pienimmillään.

24. Minne kalojen perkkuujätteet menevät?

Kaloista ei mene palastakaan roskiin, vaan kaikki osaset hyödynnetään jollain tavoin. Fileoinnissa syntyvät leikkuupalat käytetetään murekkeisiin, pulliin ja pihveihin, ruodot liemiin ja kastikkeisiin. Annoskokoisena myytävä kala vähentää ruokahävikkiä, mutta se on myös kasvun ja ruokinnan hyötysuhteen kannalta paras koko.

25. Onko kaloissa lohitäitä tai muita loisia?

Suomalaista kalankasvatusta lohitäi ei vaivaa. Lohitäi on norjalaisen lohenkasvatuksen ongelma, mutta sielläkin vain ns. kassilaitoksissa. Kiertovesilaitoksiin loiset eivät pääse. Lohitäiongelma onkin merkittävä tekijä kiertovesikasvatuksen yleistymiseen myös Norjassa.